dimecres, 22 d’abril del 2009

Sant Esteve de Sauvanyà

Dediquem aquest article a la nostra amiga Cle de Sauvanyà.
L’esglèsia de Sant Esteve de Sauvanyà , també coneguda com St Esteve de Selvanyà, és una esglèsia romànica d’una sola nau, coberta amb volta de canó i acabada amb abcis semicircular, que ja figura en una donació que fa el bisbe Sala a l’any 982, per tant sabem que és anterior a aquesta data, poter del segle IX (¿). Destaca l’enorme contrafort a ponent que tapa una finestra en forma de creu i desplaça la porta, adovellada, cap a un costat. A l’altre costat, també s’hi troba un gran contrafort que juntament amb l’anterior, es deurien construir quan es va modificar cap al 1200 (?) i en algún moment es dubtà sobre la seva estabilitat. Aquestes dues enormes estructures poc comunns (sobretot per a la seva col-locació aleatòria) han estat les responsables de la seva preservació fins avui.
El campanar, també a ponent, és similar al de de St. Martí, amb espadanya de dos ulls, però més arrodonit. Protegit per una paret lateral del temple, i com ja es veu a Tost, a Fontelles i a Nabiners, es troba el petit cementiri de Sauvanyà.
L’interior és molt humild, amb pintures fresques sobre guix de baixa calitat que evoquen a l’altar una finestra a la natura, protegida amb cortines pintades. El seu estat és molt precari.
Aquesta esglèsia està protegida segons BCIL (Bé Comarcal d’Interés Local) acordat pel Consell Comarcal a l’Octubre de 2003. Malauradament nosaltres no hem vist cap signe d’aquesta protecció.


Exterior amb entrada principal, Les tres fotografies de color són Jordi Borrut Mundó i es van pendre fa pocs dies.

Fotografia presa per J.Tous, Arxiu Gabin, l'Octubre de 1965. Com es pot observar en aquella data encara hi vivia gent a Sauvanyà.

3 comentaris:

  1. Hi ha pocs llocs que em agraden tant com Saubanya, alla tanco els ulls i m'ho imagino com un poble ple de vida, amb nens corrent, gent treballant, el bestiar pasturant.
    Però en obrir els ulls trobo la veritat de l'abandonament secular del médi rural.

    ResponElimina
  2. Gràcies per la dedicatòria!
    Esteu fent un magnífic treball de recerca de la història i patrimoni de la vall de Tost.
    Anim!

    ResponElimina
  3. Juan Luis4/22/2009

    En el año 1995, la figura del Santo de Sauvanya, la recojimos al ver la puerta rota de la iglesia y la llevamos a la iglesia de Tora, para poder conservarla, donde esta deposita en la actualidad.

    ResponElimina