dimecres, 16 de juny del 2010

La bassa de Torà de Tost i el gripau parter

Aquesta bassa que veieu a la dreta de la foto del Joan, presa fa vint anys a Torà, és la mateixa bassa que la de la fotografia del Miquel Vila, presa fa trentacinc anys. Fa molts anys que és allà.
Com ja hem repetit tantes vegades, l'aigua és un bé escàs a Tost. Per això, els veïns de Torà la capten de dos llocs: el torrent del Pou i el torrent de la Manyada i l'amagatzemen a un dipòsit-pulmó, que quan està ple, desguassa en aquesta bassa que veieu. Els anys de pluja abundant, ademés, aquesta bassa serveix d'hàbitat per aquest petit gripau, el Gripau Parter ó Alytes Obstetricans que és ben particular donat que és ell - i no ella - el que tragina i protegeix els ous.


A aquest petit amfibi, ja el sentim cantar a la primavera cercant a la femella que serà la que posarà els ous. El mascle els deixarà anar a la bassa perquè esclatin cap a primers de juny i no seràn molts els que viuràn ja que estàn molt depredats per serps d'aigua i mussols, també presents a la vall.

És per això que és important pensar dos cops abans de buidar la bassa sense raó aparent: molts animalons depenen de les nostres decisions animals...en fi, ademés és una espècie quasi amenaçada per la manca d'hàbitats adients per ell i aquest, n'és un: pensem-hi una mica.

3 comentaris:

  1. Juan Luis6/17/2010

    Realmente el Domingo, pille un mosqueo de impresion, cuando vi la balsa de Tora vacia, y ver cientos de renacuajos muertos de la especie del Sapo paridor,(alytes obstetricans) y del Sapo comun ( Bufo bufo )de un año y recien puestos de este año.
    Especies protejidas, por los convenios internacionales, con una fuerte regresion en toda Europa por culpa de la contaminacion atmosferica, dado que los anfibios son muy sensibles a los ambientes contaminados.
    Por lo que tenemos en Tora es algo fuera de lo normal, no conozco otro lugar igual, con tantas crias de Sapos de estas especies.
    La verdad, si no llame a la SEPORNA, fue por no tener malos rollos un el Sr Lluis Pubill.

    ResponElimina
  2. Anònim7/27/2010

    En catatlà se'n diu Tòtil, i de moment no es una espècie amenaçada ni en perill, es una espècie molt comuna a Catalunya...

    ResponElimina
  3. David, t'envio un document on aquesta espècie figura com a "espècie d'interés especial" per la creixent manca d'hàbitats.

    ResponElimina