diumenge, 15 d’agost del 2010

Torà de Tost: La rectoria, cal Benet i cal Canonge (2)

Bé, doncs la Natàlia ha contestat...i ho ha fet a l'estil del que és: la millor arquitecte de Tost! , i aqui teniu el seu comentari transcrit fidelment: "Romàntica o no...però tinc clar que Cal Benet és una de les cases més boniques de Torà, per no dir la que més. Tal i com ja s'ha apuntat, és la única casa del poble que té un sostre de terra i que encara es conserva.
El conjunt engloba el graner, l'estable i la vivenda de la familia. Des de fora és formalment molt cuca i la seva forma en L crea un espai central molt acollidor. Però no és fins que no entres dins de la construcció que trobes aquests petits tresors que et fan viatjar fins a aquella época i imaginar-te cóm vivien: un prestatges fets a mà perfectament encaixats a una de les cantonades, un antic forn o les escales a través de les quals s'accedia a la planta superior, et fan veure lo bé que trevallaven en aquella época, tot i els pocs estris que tenien.
En aquesta imatge, veiem la diferència entre una teula feta avui mecànicament i l' altra feta llavors de manera artesana.
Les bigues han anat flexant, el sostre va caient, les pedres van cedint...però després de tant temps, és un orgull per als nostres avantpassats que encara es puguin diferenciar les diverses estances de la vivenda. Aqui es demostra la feina ben feta!
De la Rectoria només en queden les cantonades...aqui comprovem que bé es lligava una paret amb l'altra i també els problemes que hi ha amb el morter de calç en els murs de la façana. Entre les runes, si un s'hi fixa, es pot veure un mur interior que fa pensar que, tot i les seves petites dimensions, hi havia diferenciació d'estances interiors.

De cal Canonge, no sé dir-ne gran cosa més del que es veu a simple vista: una construcció inmensa que ni tant sols m'he atrevit a dibuixar!"
Gràcies Natàlia: mirarem de no molestar-te més...

4 comentaris:

  1. natàlia8/15/2010

    em podeu molestar seeeempre q volgueuuu!!! q per aixo sóc la millor arquitecta de torà jajaj!

    ResponElimina
  2. natàlia8/15/2010

    per cert, m'agragaria dir que en aquesta primera "expedició" a Torà em va acompanyar en Juan Miranda, i que va ser amb ell que vaig fer les fotos, anàvem comentant tot el q veiem i qui em va ajudar a medir per fer els aixecaments. Gràcies Juan!!

    ResponElimina
  3. Anònim8/16/2010

    És que el Juan és molt bo agafant el "metro"...ha, ha...

    ResponElimina
  4. Anònim8/04/2012

    Hola!!aixi donç ja l heu recuperar?jo estava pensant en okupar y arreglar alguna caseta per mi y el meu marit dema pasare per el poble!m agraderia saber si es posible la okupacio?dema pasare per el poble pr veure l.gracies

    ResponElimina