divendres, 22 de juliol del 2011

Hem al.legat a l' OGAU avui contra la GUIXERA

Aquest mati, aquesta plataforma ha presentat al.legació en la que han participat 263 persones, moltes d'elles aportant els seus coneixements particulars i de la vall de Tost. Intentaré resumir, encara que no és fàcil, perquè hem estat analitzant el projecte d'impacte ambiental presentat per KNAUF a l'OGAU-Lleida, on hem trobat tantes i tantes imprecisions i minimitzacions de que aquest impacte és SEVER en quasi tots els punts següents, tot i que l'empresa els ha qualificat com a impactes compatibles i/o moderats: 1.- Impacte Atmosfèric: El impacte del pols el patirà La Bastida de Tost, Tost, Torà de Tost i els masos de Tost i la C14, per tres raons: i) les voladures ii) el pas de 30 camions diaris i iii) la criba del guix que es fa in-situ per només emportar-se a la planta de Guixers la fracció de partícula que es necessita pel procés.
Knauf diu que mullarà amb aigua el cami però a Tost, amb prou feina tenim aigua per nosaltres, i per això no sabem d'on la treuràn. Knauf diu que no hi haurà contaminació de pols perqué els vents són de llevant a Tost (qué?) i construiràn basses de decantació d'aigua de pluja. És clar que la pluviometria i la direcció del vent que diuen que tenim estàn basades en uns estudis fets a Adrall de 1935 a 1966 (?!). És evident que no es coneixen Tost.2.- Impacte Acústic: Si jo, des de Torà sento les sirenes de posició de les màquines de Castellar que treballen per la pedrera de Comacsa, cóm es pot dir que l'impacte mesurat per ells a 110 dB(A) serà compatible amb les cases que es troben a 100 metres? ...home, que ja en tenim d'experiència...
3.- Impacte Hidrològic: Diu l' estudi de Knauf que aquest por ser sever perqué podria contaminar quimicament els torrents (al menys reconeixen alguna cosa...) però és clar, es deixa de dir que amb les voladures pot desviar-los i per tant, a la Bastida, a cal Collet, a cal Vila, a la Barraca del Serradal i a d' altres llocs de la solana de Tost, ens quedarem sense aigua.



4.- Impacte Geotècnic: Ja coneixem qué els ha passat a totes les cases de Castellar amb les voladures de Comacsa: totes estàn esquerdades! Per tant, qué passarà amb les cases de Torà i de la Bastida? qué passarà a l'ermita de St Genis? qué passarà al castell de Calassanç?...ostres que l'impacte de les dinamitades és fort i el nostre patrimoni és molt feble!

5.- Impacte morfològic i sobre les infraestructures: Cóm es pot dir que la única cosa que li passarà a la morfologia de les nostres muntanyes és que baixaràn 20 metres? però, i els talussos que ens deixaràn? i per una altra banda, cóm és que es permet que ens tallin els camins de transhumància i pas de la Bastida a Tost, de Tost a St Genis i de la Bastida a Sauvanyà?

6.- Impacte sobre flora i fauna: L'estudi de Knauf diu que només tenim roures, alzines i alguna esparreguera respecte de la flora i el trencalós, respecte de la fauna. Fals. Tenim espècies gipsícoles protegides i moltes aus, rèptils i amfibis també protegits.

7.- Impacte Socio-Econòmic: Óstres, ens hem gastat una pila de diners en arreglar les cases de la Bastida, Castellar i Torà durant els darrers vint anys i ara ve Knauf a menysprear el valor de les nostres cases i el nostre paisatge i desvaloritzar les nostres finques amb una pedrera que té un benefici de (no us ho perdeu) 30.000 Eur/any! a fé de Dèu que nosaltres movem més diners anuals amb la reconstrucció que estem fent de la vall de Tost, dels camins, dels prats, dels boscos...i la nostra "explotació" és sostenible i admirable perquè és fruit de la nostra passió per casa nostra i la du a terme gent de casa, no de fora!

8.- Impacte visual: Bé, aquesta foto de baix està presa des de l'estudi de Torà de Tost, la primera casa de Torà. La proximitat a les zones d' explotació és prou evident i l'impacte que això provocarà també...no cal dir res més.



I després està el tema dels nostres amics 24 hereus de confiança, o com se'ls coneix ara: l'Associació de la Mancomunitat de Tost: St. Germé. Aquestos s'omplen la boca i els estatuts dient que les seves accions les fan en benefici i per la prosperitat dels habitants de Tost....collons, si per regalar-me uns pantalons, m'has de trencar una cama i cobrar l'assegurança...no els vull aquestos pantalons!!

16 comentaris:

  1. Jo us recomano que us assesoreu millor abans de quedar malament, els límits de contaminació acústica s'han de medir insitu en el lloc, si es produeix una contaminació acústica a 100 metres d'una cantera s'ha de medir el valor en la mateixa casa, de res serveix que ells diguin que emeten 110 dB, s'ha de medir el que arriba al lloc habitat i veure dins de quin grup de protecció s'hi troba.
    La contaminació atmosferica es la que es produeix per l'emissió de particules tòxiques, la pols en principi no ho es, per tant no es pot presentar com a contaminació atmosfèrica, i tot i així hi ha uns llindars màxims.
    En quant l'impacte morfològic, no es prou important per aturar una guixera o pedrera, doncs es evident que hi és, el que s'ha de veure es si efectuen accions compensatories per reduïr o compensar aquest impacte.
    I en quant a impacte geotècnic, aquest terme no existeix, la geotècnia es una ciència que estudia la morofologia de la terra, no hi pot existir un impacte geotècnic……
    Jo us recomano que mireu bé l'estudi d'impacte ambiental i com a molt si en teniu ganes en feu un vosaltres mitjançant una assesoria ambiental, per veure si coincideix, però tenint permis per fer la guixera, ja no podreu fer res, doncs sempre s'ha de presentar un estudi d'impacte ambiental i aquest ha de ser favorable i compensatiu.

    David Manzanera.
    Màster en Medi Ambient i Energies Renovables

    ResponElimina
  2. Anònim7/22/2011

    Recordo que a La Seu quand van construïr el Claustre d'en Lluis Racionero, tots els polítics del Consell Comarcal es van sentar i lligar a les màquines cada dia durant un temps, a l'hora que els treballadors havien de treballar.
    Van para l'obra una bona temporada, fins que van arribar amb un acord amb el Consell Comarcal.
    Jo estic sensibilitzada amb el tema i si us voleu lligar a les màquines, amb la TV davant naturalment, els primers dia de treball a la guixera, compteu amb mi!!!
    montse

    ResponElimina
  3. Jo no sóc pas de la zona, però si necessiteu ajuda i gent, compteu amb mi també! ÀNIMS I SORT!

    ResponElimina
  4. Juan luis7/24/2011

    En el tema del ruido existe una ley desde el 2003, una catalana, menos restritiva y la estatal mas restritiva, sobre todo para las empresas privadas, como es caso que nos acontece, no podran superar los 30 decibelios, dado que se aplica el ambito municipal, y no es una infraestrutura, los decibelios deberan ser medidos desde la pared de las casas.
    En la cuestion de vibraciones, la provocacion de grietas y fisuras, la ley de minas exige la reparacion de los daños producidos por la explotacion. Lo cual pude ser unos cientos de miles de Euros.
    En el tema de los caminos a Knauf lo tiene muy mal, ya que el codigo penal-- en su articulo 339, es claro, son intocables, tengo varias sentencias, una precisamente de una grabera que corto un camino 2010.
    En el tema de contaminacion ambiental por particulas, tanto de lo mismo, es necesario mojar el camino constantemente de lo contrario superan el tanto% de particulas por millon.
    El torrente de la vall de Tosts esta protejido, por lo tanto deberan tomar medidad excepcionles para evitar un vertido.
    Y lo peor para esta empresa, un monton de vecinos cabreados, vigilando para denunciar a la mas minima falta.
    En la Vall de Tost por suerte no viven 4 paletos.
    Y por ultimo siempre tenemos la comision Europea, en el tema de proteccion de la fauna, dado que la empresa no ha presentado un estudio de la fauna existente en la zona.
    Pero vuelvo a repetir en el tema de los caminos lo tienen muy mal, es cuestion de denunciar en el mismo momento que uno de ellos este afectado. La ventaja que se tiene, es la existencia de cartografia de la zona desde el siglo XIX Y principios del XX.
    Seran dueños de la tierra, y si les dan permiso¡¡¡¡ bajo mano claro esta. Los caminos son dueños el estado, que con las leyes existentes son muy restrictivas y en este tema, la cosa es mas seria.

    ResponElimina
  5. Anònim7/24/2011

    Juan Luis te agradecemos tu información. Y si ves mas temas en los que nos podamos acoger terogamos que nos los hagas llegar.
    Es que este municipio parece el lejano oeste.
    montse

    ResponElimina
  6. Com sempre l'anonimat només mostra la cobardia i la ceguesa, no vols veure les coses com jo les veig, i doncs com podràs resoldre un problema sense visió subjectiva?

    Per cert extret del manual tècnic d'enginyeria civil.

    L'Enginyeria geotècnica és la disciplina que estudia les propietats dels materials de la terra en relació amb els projectes d'enginyeria. Els enginyers geotècnics investiguen les propietats i la morfologia del terreny i de les roques d'un lloc per determinar-ne les propietats i la manera en què interactuarien amb la construcció proposada. L'enginyer geotècnic determina i dissenya els tipus de fonaments, calçades i paviments que es requereixen per la construcció de les estructures dels edificis que s'hi construiran


    La geomorfologia és la ciència geogràfica que té per objecte la descripció i l'explicació del relleu terrestre, continental i submarí. Constitueix una disciplina de síntesi orientada especialment cap a l'estudi d'un dels components del medi natural.

    ResponElimina
  7. Anònim7/27/2011

    Precisament...ara revisa el que vas dir en el teu email anterior.
    Si el que vols és un enfrontament, ja te dic que aqui no el trobaràs: ja en tenim prous de problemes

    ResponElimina
  8. De nou amb anònims, la teva credibilitat es redueix a res.
    Enfrontaments cap, ets tu el que no accepta una opinió divergent, en quant a revisions el mateix et dic doncs en cap moment he parlat de les diferències entre Geotècnia i Geomorfologia, he puntualitzat que el terme impacte geotècnic no es lícit, però tu mateix ets el que quedas retratat no acceptant opinions més realistes, ja veig com deu funcionar doncs aquesta associació.

    ResponElimina
  9. Anònim7/27/2011

    Estem aqui per a lluitar pels interessos de Tost, no per discutir si tenim o no suficient assesorament o coneixements per rebatre la guixera que ningú de nosaltres vol.

    Albert

    ResponElimina
  10. David,

    Que has treballat o treballes per a Knauf?

    marc

    ResponElimina
  11. Compañeros disculpad no poder seguir el hilo en Catalán, por experiencia con Knauf, o mejor dicho contra, os podemos decir que los matices técncos que destaca el señor David, son ciertos y hay que tenerlos en cuenta, en estos temas cuantoàs claro se sea mejor, cualquier alegación mal redactada o no entendible puede ser revocada por Knauf y pedir su rectificación para su posterior estudio. A todo esto podéis perder perfectamente medio año y eso no implica que se pare la obra iniciada.
    Nosotros en Mayo del 2006 iniciamos un proceso similar junto con nuestros compañeros de Granada por afectación en restos arqueológicos y en zona ambientalmente sensible, solo pudimos retrasar el desastre y Knauf se salió con la suya amenazando llevarnos a tribunales.
    En Cataluña tenemos delegación en Barcelona poneros en contacto aunque me temo que ya es tarde, en nuestra web tenéis el contacto.
    Suerte, un saludo.
    Os deseamos mucha suerte

    ResponElimina
  12. Marc, ni treballo ni he treballat per Knauf, només faltaria, si llegeixes el comentari incial, només puntualitzo uns aspectes a tenir en compte si es volen fer les coses bé, i al final al darrer paràgraf dic " Jo us recomano que mireu bé l'estudi d'impacte ambiental i com a molt si en teniu ganes en feu un vosaltres mitjançant una assesoria ambiental, per veure si coincideix,"
    No sé on es la intenció de confrontació, com diuen, ni entenc com hi ha gent amb la pell tan fina que se sent atacada o assetjada per una opinió constructiva i en cap cas irrespectuosa.

    En fí de desagraïts n'està el mòn ple…
    Salut

    ResponElimina
  13. A Juan Iranzo: puedes escribir en el idioma que quieras sin problemas. Respecto a tu comentario, gracias: ya sabemos que se saldrán con la suya pero lo intentamos como mejor sabemos. David puede tener razón: quizás no sabemos más, pero al menos lo intentamos. Gracias por vuestra labor.

    ResponElimina
  14. juan luis7/29/2011

    Hola a todos"" que follon, no"" haber, el David Manzanera tiene razon, en lo del impacto Geotecnico no existe, ha sido, me imagino un fallo tecnico.
    Yo confio, que en los tecnicos de OGAU, se den cuenta, que la cantera de Yeso esta situada a unos 1000 mts de altura, que los camiones tendran que salvar un fuerte desnivel, transportarlo hasta cerca de 100kms salvando puertos de montaña etc, con un consumo de estos vehiculos de unos 40 a 50 litros/km este tipo de extracion es inviable.
    Por lo que veo 30.000Eu. de beneficios al año, creo que son demasiados beneficios.
    Cualquier empresa que se jacte de ello, iria a los Monegros, alli si hay Yeso, como para llenar Europa entera, buenas comunicaciones, autopistas, ferrocarriles, y tierras a buen precio para montar una empresa con cara y ojos.
    Por esto confio, que los tecnicos en el momento que vean, que esta explotacion tendra un ridiculo beneficio de 30.000Eu al año y en cambio para obtener este beneficio, pretenden realizar semejante estropicio medioambiental, en una zona de alta sesibilidad oreografica, al tratarse de una cara sur, donde la fuerte insolacion relentiza en mucho el desarrollo vegetal.
    Los bosques de Robles y el resto de la vegetacion de la zona, en realidad son bonsais gigantes, la mayoria aunque son pequeños en realidad tienen mas 60 años.

    Saludos a todos

    ResponElimina
  15. Anònim8/08/2011

    A Juan Iranzo, debes saber que las alegaciones las resuelve Medi Ambient, en este caso, no Knauf.

    Medi Ambient le dira a Knauf lo que debe rectificar de su proyecto, segun las alegaciones que haya recibido y si procede.

    Que ya conocemos, por otras situaciones similares el funcionamiento de la Administración.

    Supongo que tu assessoria debe estar al corriente del funcionamiento, no confundas.

    ResponElimina
  16. Al Sr anónimo; evidentemente y por mi dilatada experiéncia se de buena fé quien resuelve las alegaciones, ha sido un simple error de nomenclatura en donde dije Knauf queria decir Ministerio de Medio Ambiente; pero también te diré que si no las presentais correctamente 1, se os devuelven, y 2 si hay fallos o faltas tampoco las corrigen.
    Y te lo digo desde muchos años de experiencia tratando con ministerios, y presentado alegaciones, recordad que no dejan de ser funcionarios y aunque trabajen para medio ambiente no todos creen en él, no esperéis que os corrija fallos o faltas en las formas o maneras de alegar, ellos copian, y en muchos casos simplemente adjuntan.
    Ahora entiendo la irritabilidad del Sr David M; en ningun momento he confundido compañero asi que más humildad y menos sacar punta a los errores de quien aconseja, asesora o ayuda. Y esto también te lo digo por experiencia pues al final tanto echar piedras a vuestro tejado os quedaréis solos.

    Juan Iranzo
    Ecologistas en Acción

    ResponElimina