dijous, 12 de novembre del 2009

L' Hostal de Tost

Diu en Francisco de Zamora en el seu diari “DIARIO DE LOS VIAJES HECHOS EN CATALUÑA” manuscrit de 1797 editat per “Curial Documents de Cultura” que:

“Desde Solsona, a buscar la carretera de Madrid, se ha proyectado un camino que es en sustancia el que han solido traer los ejércitos franceses cuando han entrado en Cataluña. Ha de empezar en Solsona bajando por orillas del Río Negre a Torà (de Biosca) e Igualada, ya sea por Pinós, ya por Ardévol. Desde Solsona ha de subir por el Puerto del Conde (Port de Comte) a El Aseo de Urgel (La Seu d’Urgell) y después a Puigcerdà. No pide grandes obras; corta casi por el medio a Cataluña y sólo hay de malo que el Puerto del Conde, en invierno, es intransitable por las nieves.”

Vist també el mapa del 1850 (¿) que també ens ha trobat el Juan Luis del Campo, podriem dir que el cami ral que anava de Solsona a Andorra, passava antigament per la vall de Tost en el seu traçat pel Coll de Creus, i prova d’això és que ademés HI TENIEM UN HOSTAL ¡! (aquesta sí que és bona: mireu el plànol), és a dir, que en ple cami maleït i pedregós, podies fer un repòs (ó el que fòs) al mateix Coll de Creus (quina llàstima que ja no hi és..).

Citem també, en un antic llibre de rutes (cóm es diu aquest llibre antic Juan Luis?) on hem trobat citada aquesta ruta de “L’ ANTIC CAMI RAL DE FERRADURA”, "...de gran importància en anteriors centúries. És trajecte interessant i d’alegre vista per les altes serres que s’atravessen i les belles valls que s’entrecreuen. La tirada és molt llarga (és clar, la ruta fa des de Solsona a la Seu a peu i s’hi tira vuit hores i mitja). Pot repartir-se en dos o tres jornades baixant des del coll de Jou a St Llorenç i remuntant el Cardener o baixant a Tuixent des de Port de Comte...(parla d’ una altra ruta)... També es pot fer nit a Fòrnols. Quan el trànsit era gros i s’hi feia amb matxos de bast (¿) la jornada es repartia fent-se nit en els hostals del cami.

3 comentaris:

  1. Anònim11/12/2009

    Que es el que no hi es???? l'hostal o el camí....el camí es que es ara el que segueix ara el GR 7/150.....i l'hostal es el mateix que la casa de coll de Creus, i encara està dempeus.

    ResponElimina
  2. Doncs sembla que si, fins i tot un vell projecte
    de carretera i ferrocarril a 1839.

    http://www.juntadeandalucia.es/cultura/bibliotecavirtualandalucia/catalogo_imagenes/imagen.cmd?path=1005956&posicion=1

    ResponElimina
  3. Juan Luis del Campo11/13/2009

    En el coll de Creus hay una casa que pertenecia al antiguo Hostal,como dice David, el camino real sigue practicamente, el GR 7/150. Aunque por motivos que desconocidos,o por desconocimiento, de la Seu al Coll de Greus, el cami Ral pasaba por la Bastida de Hortons, y el Gr 7 lo marcaron por carena que es un rompe piernas.
    La ruta es preciosa y recuerda al caminante centurias pasadas, sobre todo cuando ves los restos de los antiguos hostales.

    ResponElimina