divendres, 3 d’abril del 2009

El Castell de Calassanç

El castell de Calassanç es troba a la Vall de Tost, des del s. VIII (¿) i alguns el coneixen com a Roc dels Racons.
Es tractava d’un recinte fortificat que amb tota probabilitat actuava de lloc de vigilància, des d’un punt on es divisen quasi tots els camins d’entrada i sortida a la vall. De petites dimensions, s’utilitzava per amagatzemar llenya, estris del camp i bestiar i també tenia uns antics forns de calç que permetian no haver de moure’s d’allà per acabar aquest producte.

Es sap que contenia una petita capella romànica de 5x2 metres, tot i que nosaltres no la hem trobat. Es creu que aquesta capella és, de fet, la capella de St. Jaume que alguns ubiquen al poble de Tost.
El castell de Calassanç està inventariat per Patrimoni i la seva posició, avui amagada pel bosc, ha fet possible la seva conservació estructural, tot i que, com tot a Tost, ha estat canivalitzat completament. Més informació a “Els castells catalans” de Rafael Dalmau.

Fotos: David Manzanera Serra, http://davidmsfoto.blogspot.com/

6 comentaris:

  1. Anònim4/03/2009

    Molt maques les fotos..!!

    ResponElimina
  2. Anònim4/03/2009

    M'he quedat curt, les fotos son genials...!!
    Per cert un apunt, tot i que sembla ser que actuava com a lloc de vigilància, es estrany el fet que no s'hagués buscat un lloc més elevat, ja que si venim a peu des de Fontelles el castell queda per sota, i per tant la missió de vigilància queda acotada només a el sector de Tost.
    De Fontelles a Tost es venia pel camí antic de la Seu a Tost, que passava per Nabiners i FOntelles.

    ResponElimina
  3. Anònim4/03/2009

    Amic David, si publiquem on hi tenim les nostres reliquies ens les faran malbé collons!!

    ResponElimina
  4. Anònim4/04/2009

    Amic anònim, primer, em sobra el collons, i ningú ha dit on està, si amb el que he dit el trobes et pago un sopar. De totes maneres surt el lloc en un llibre que es pot trobar a les llibreries, amb explicació de com era el castell i tot.
    Segon no tinc cap amic anònim.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim6/08/2016

      En primer lloc, el patrimoni és de tots, no només vostre pel fet que visqueu o sigueu originaris de la vall de Tost. Qui va bastir el castell no ho va fer, fa més de mil anys, perquè mil anys després es considerés patrimoni comú. No obstant això, comparteixo totalment la necessitat de preservar-lo, i entenc que els que hi viviu en sigueu els primers interessats.
      En segon lloc, quan parlem del castell de Calassanç parlem d'un indret catalogat pel Servei d'Arqueologia de Catalunya, on hi ha una breu descripció. A més, el castell de Calassanç surt al mapa topogràfic de l'Alt Urgell de l'Institut Cartogràfic de Catalunya; per tant, La seva localització és coneguda. No acabo d'entendre aquest secretisme vers quelcom que ja no és secret.

      Elimina
  5. Hola a tohom,
    En primer lloc vull felicitar-vos per aquest blog. És important que el patrimoni cultural i material no quedi en l'oblit en aquestes valls amb tanta història.
    En segon lloc, he vist les fotos referents al castell de Calassanç i puc afirmar que no corresponen al castell, sinó a una estructura molt posterior, pertanyent possiblement a una antiga masia. El castell es troba clarament al cim del turó, on encara es poden veure basaments de murs, grans acumulacions de carreus pels vessants i, sobretot, un mur atalussat de 4x5 m que cobreix el flanc oriental del recinte sobirà.
    En tercer lloc, quant a l'església del castell, puc dir que l'he trobada. Pot apreciar-se les seves reduïdes dimensions (4x2 m) i el seu absis orientat, si bé el quart de cúpula està gairebé esfondrat.
    Atentament,
    Santi

    ResponElimina