diumenge, 19 d’abril del 2009

El Cens Electoral de Tost al 1932

Curiós document aquest que publiquem avui que relaciona 255 individus amb dret de sufragi dins de l'antic municipi de Tost, l'any 1932. Si suposem que hi havia una cinquantena de nens (?), la població total aquell any seria d'uns 300. Tot i que la majoria són pagesos, hi han mestres, capellans, miners, forners, pastors, paleta i carter. A veure si hi ha algún lector del blog que identifiqui als seus avantpassats...!





17 comentaris:

  1. Anònim4/19/2009

    La Freita hauria d’estar amb el padró d'Àrfa, crec. Jo parlava d'abans, si la meva avia paterna Leonor Fité Trullás de Cal Bernat de Montferrer va nàixer abans del 1900 i parlava del seu avi el Roses de La Freita, calculo que estava parlant de principis del 1800. Demanaré dades a les meves tietes que tenen 90 anys. Us les faré arribar si us interessen.
    montse ramon

    ResponElimina
  2. Anònim4/19/2009

    Per altra banda no veig cap Viñoles home, tampoc de la meva besàvia materna Antonia Viñoles Escales, nascuda a Cal Vila de Tost (1872-1959 aprox.)i casada a Cal Rojo d'Adrall amb Josep Roca Bolló. Tampoc de la seva germana Concepció Viñoles Escales casada a Cal Martí d'Adrall amb Antonio Melsión. I els dos xicots, l’hereu i germà de cal Vila, que van marxar a les Amèriques.
    montse ramon solanelles

    ResponElimina
  3. Montse,
    Si al 1932 ni la teva besàvia ni la teva tia-besàvia no estaven censades és potser perquè ja no vivien a Tost. De fet, preguntant al membre més gran de la meva familia (nascut al 1926) ningú recorda mai haver vist ningú vivint a Cal Vila de la Bastida de Tost. Ens podries confirmar que parlem de Cal Vila de la Bastida? és que hi han més cases anomenades Cal Vila a Tost...

    ResponElimina
  4. Esteu fent una gran feina de recerca històrica!! tant de bo a cada municipi hi hagués gent " anònima" que fes lo mateix! Endavant!

    ResponElimina
  5. Anònim4/19/2009

    Parlo de Cal Vila de Tost, al costat de Cal Pui. L'Antonia Viñoles Escales va naixer sobre el 1872 i va morir el 1959, el 1932 ere a Adrall. Els seus germans que van marxar a Amèrica, no sabem l'any però suposem que era voltant aquestes dades. La noia de Sauvanyà que va preguntar-me en el sopar sobre el 2on.cognom era Escales.
    montse

    ResponElimina
  6. Jordi Seró, potser el teu amor per Tost prové del lligam d'un avantpassat teu: mira el censat num.220!

    ResponElimina
  7. Montse, al costat de cal Puy, és cal Vila de la Bastida de Tost (avui pertany al Sr Pascuet). No anem errats. Aquesta casa ja era deshabitada a l'any 1910, potser abans. Has de mirar més enrere...nosaltres no sabem qué hi va passar..em sap greu..però gràcies per informar-nos.

    ResponElimina
  8. Anònim4/19/2009

    Si es aquesta casa, al marxar ells la cuidava el meu avi i la van vendre al Pascuet.

    ResponElimina
  9. Anònim4/19/2009

    Doncs, jo he identificat alguns dels meus avantpassats: besavi, besàvia, avi, trobant a faltar la meva àvia que era de La Vansa i el 1932 ja estava casada amb l'avi. I per últim, comentar que també identifico a una "noia de Tost" que seria un germà del meu avi.

    ResponElimina
  10. Aquest darrer anònim no ho hauria de ser: té masses lligams a Tost, qui ets?

    ResponElimina
  11. Ens vam conèixer a la Trobada "Tots x Tost", vaig venir-hi amb la meva filla a la tarda.
    Montse, gràcies per informar-me del 2n cognom de la teva besàvia.

    ResponElimina
  12. Jeje! doncs no en tenia constància! Els meus avis paterns venen de l'Ebre! que petit és lo món!

    ResponElimina
  13. De cal Poblador, de Torà, veig a Andrés Grau Sabaté i Magdalena Colell Rovira, pares de Ramón Grau Colell ia la seva futura dona la Angela Llorach Traveset, van ser els darrers propietaris nascuts a Tost, de cal Poblador.

    ResponElimina
  14. També trobo a Matias Pubill Janot, de la Bastida, que fou mort en Ponts en l'etapa revolucionària de 1936.

    ResponElimina
  15. El cens, també inclou a Miquel Bosch i Jover, que va començar la seva carrera de mestre en Torà i després arribaria a cert renom literari.

    ResponElimina
  16. Anònim4/22/2009

    En Miquel Bosch i Jover va escriure una novel·la ambientada a Torà de Tost, titulada "La Guida" on hi ha elements autobiogràfics.

    ResponElimina
  17. Identifico els meus besavis paterns. Francesc Betriu i Fité i Angeleta Llorach Trabesset per una banda i per l'altra Ignacio Alrich Viñals i Maria Miró Fonsubirá. Magnifica feina la que heu fet. Quan pugui m'agradaria visitar el que queda de Sauvanya. Ara la família estem ubicats a Lleida, el meu avi venia de cal Giró i la meva avia de cal Pairot.

    ResponElimina