diumenge, 17 de gener del 2010

El cens de Pascual Madoz - Any 1850

Pascual Madoz (1806-1870) va ser un advocat i polític espanyol que va dedicar setze anys a completar un document estadístic, del qual avui hem extret la nota que correspon a Tost.

Es tracta del "Diccionario Geogràfico-Estadístico-Histórico de ESPAÑA y sus posesiones de Ultramar" (rimbombant el títol), realitzat entre 1834 i 1850, any en que es va publicar, i que podeu trobar al Google fàcilment a l'apartat de "Llibres".
A aquest personatge debem possiblement la desamortització que va sufrir Tost a partir de l'any 1855 quan ell era ministre d'hisenda, on totes les terres que estaven a "mans mortes" i que pertanyien al comú, a l'estat o a l'església, es posaven a la venda per a poder crear riquesa "para el estado español". Estem segurs que la llei de Madoz va ser la responsable de que la gent de Tost s'unís per crear el famós document de l'Associació dels 24 hereus de confiança per al qual les terres que estaven en mans mortes, però que eren usades per la gent de Tost per pasturar el bestiar, per conrrear i per fer llenya, no es poguessin vendre a tercers i, per tant, no es poguessin perdre els beneficis que d'elles se'n treia. Però aquest és un tema del que parlarem més endavant.
De moment, aqui teniu l'extracte del renombrat diccionari, que correspont a Tost. Hem publicat també la llista dels acrònims perquè la pugueu llegir.

2 comentaris:

  1. Juan Luis1/17/2010

    Te mando un correo, donde te envio un apartado de la ley de la desamortizacion.
    En ella se puede ver, que parte de la culpa la tubo el ajuntamiento de Tost, al no defender que las tierras comunales, como tierras de uso.
    O¡¡¡¡ fue una complicidad para que unos pocos se quedaran con unas tierras a precio de saldo.
    No se, yo no estaba alli, pero las pruebas son aplastantes en contra del grupo de los 24, o mejor dicho de sus antepasados.

    ResponElimina
  2. Juan luis, eres un fenomeno.

    ResponElimina