dissabte, 20 de febrer del 2010

Crònica de la 3ª Trobada Tots x Tost

Una cincuantena de persones, la gran majoria vinculades a Tost, s'han aplegat avui a Àger per conèixer millor qui va ser i qué va fer l'Arnau Mir de Tost, cavaller català nat a les nostres terres que va desplegar tot el seu potencial a Àger i les seues rodalies.
L'Ajuntament d'Àger ens ha cedit la sala de premsa i el seu Regidor de Cultura ens ha acompanyat molt amablement en nom del seu batlle.
El protagonista indiscutible de la jornada ha estat el professor i historiador Francesc Fité, Paquito, que ens ha endinsat en el personatge en una xerrada molt complerta de la que n'hem gaudit tots i que ens ha servit per saber quan important va ser Arnau Mir de Tost en aquestes contrades i en l'història de la Catalunya medieval.
Després de la lliçó, Àger ens ha obert les portes de la Col-legiata de Sant Pere, obra impulsada pel cavaller de Tost, parcialment restaurada, on hem disfrutat d'un mati ben assoleiat.
L'esglèsia, avui en desús, es fonamenta en antigues runes ibériques i conté molts detalls que et traslladen al segle XI.
La cripta ha estat un dels elements on en Francesc s'hi ha aturat més perqué ha costat força treball la seva reconstitució.
La nau principal de les tres que composen la planta principal és també impressionant.
Aquesta part de la Col-legiata és posterior a Arnau: del segle XIV. Les columnes contenen petites escultures de gran qualitat que evoquen episodis religiosos, ornaments florals, i escuts de les cases que les van encomanar.
No és gens extrany que l'Arnau s'encantés amb aquesta vall inmensa i estratégicament ben situada i programés la seva obra més important en aquest punt de guaita: aquest conjunt arquitectònic és preciós i el lloc on està situat el magnifica.
Com al castell de Llordà, les estances de la familia Mir encara es poden veure parcialment en dues cobertes.
L'entrada principal, coronada amb aquesta torre-campanar de finestres allardades, mira la població des de dalt.

Tots ho hem passat bé: des de els més xics (3 i 4 anys) fins al més gran (86 anys).
La casa anexa a la Col-legiata amaga la base d'una torre de guaita que ja és parcialment a terra.

L' esglèsia de Sant Vicenç, on es van trobar les despulles d'Arnau Mir de Tost i on encara hi ha el seu sepulcre, no l'hem pogut visitar perqué no s'ha trobat al capellà.

Però cap problema, segur que tornem un altre dia.
En Paquito es mereix això i molt més. Li hem regalat un quadre-foto de les terres de Tost com a recordatori.
Hem dinat molt bé al restaurant LO POBLE, on en Josep i la seva gent ens han fet sentir com a casa.

Gràcies Àger. Ha estat una jornada fantàstica.

3 comentaris:

  1. Jordi Seró2/21/2010

    Bona jornada!

    ResponElimina
  2. Anònim2/21/2010

    hola :soc el Ramon de Balaguer y voldria agraius
    el bon mati que vaig pasara Aguer y lo molt que vaig apendre .una abraçada.
    PD estare atent a aquestes pagines sobre el vostre pais.
    ramonboscholiva@hotmail.com

    ResponElimina
  3. juan Luis2/27/2010

    Lastima! me hubirera gustado estar en Ager, viendo las fotos esta muy cambiado desde la ultima vez que lo visite, alla por el año 1985, donde la iglesia era un establo de ovejas.

    ResponElimina