Hem parlat alguna vegada de qué va portar a Tost a la despoblació pràcticament absoluta. Les difícils condicions del clima, l’orografia, la manca d’aigua, els accessos impossibles, la vida desprotegida i dura del pagès...tot plegat era ben diferent de cóm és ara. Hi ha però un éxode que val la pena mencionar com a dada significativa i part important de l’història de Tost: l’emigració a les Amèriques.
A principis del s. XX, a Tost hi vivien 369 habitants a 135 cases ( Bastida: 24 habitants, Castellar: 16 h, Hostalets: 44, Montan: 123, Sauvanyà: 22, Torà: 57, Tost: 58 i disseminats: 25) segons l' Enciclopèdia Espasa, Cens 1910. Dels catalans que havien marxat buscant fortuna ja se’n parlava des de feia trenta anys. La crisi de primers de segle era aterridora i a les zones rurals, la sentida es multiplicava per deu.
Els primers valents, fruit de la necessitat i la precarietat, i animats per la promesa d’una vida més rica i més fàcil, ja van fugir de Tost cap al 1910. Una segona tongada la van protagonitzar gent de la vall que ens són propers i que avui encara ens alimenten amb un contacte més o menys llunyà, al 1930, i la tercera desbandada la va provocar l’identitat republicana davant la guerra civil al 1939.
L’Argentina, pais que avui aplanyem per la seva situació economico-social dificil, era el somni d’una gent que no tenia res més que la terra i les seves mans: eren en gran part analfabets. I els argentins ens van acollir amb els braços oberts i els van donar feina i recolzament. Recordem a la gent de cal Tinet (Castellar), cal Puy (La Bastida), cal Taberner (Tost), cal Bissarro (Tost).... i molts altres que van emigrar cap a les amèriques en poc menys de trenta anys (més de cent persones al menys).

Pere Calvet (Tost) i Maria Ponsà (Lavansa)
.jpg)
Antonio Pubill Arnau (Cal Taberner de Tost) i Elvira Calvet Fité amb els fills Rosa i Joan

Ignasi Calvet i Verònica Sabattini (Cal Puy de la Bastida de Tost)