divendres, 26 de juny del 2009

Cal Planetes


Aquesta estupenda finca podría haver estat una de les més importants de la Vila de Tost. Consta de quatre construccions, està orientada davant de l'esglèsia i toca directament amb el cami. L'edifici principal té tres plantes i encara es pot apreciar tant la seva distribució original com les portes i finestres que la tancaven.


4 comentaris:

  1. Òndia! Aquesta casa és cal Planetes? Ui, he de repassar a fons els documents que volten per casa i tornar als arxius quan pugui.

    En la meva recerca genealògica, l'any 1900 mor a Tost Josep Piqué Oromí, el meu rebesavi. I segons vaig trobar als arxius del Bisbat, era de cal Planetes. Bé, de fet ell era de cal Piqué de Torà, però es va baixar a casar a Tost amb Bonaventura Casanoves, que és la que era de cal Planetes. Una filla seva, la Maria Piqué Casanoves, va heretar la casa, que si mal no recordo per haver-ho llegit en algun d'aquests papers per ronden per casa de la meva mare, estava al carrer Coll o Call (la grafia no és gaire clara). I aquesta Maria Piqué, besàvia meva, es va casar al Pla amb el Ramon Torrent Sabaté de cal Bell-lloc.

    I d'aquesta casa, de cal Planetes, hi penja una parra que més d'un setembre n'hi he collit un raïm boníssim!

    Doncs això, repassaré aquest document perquè hi havia les confrontacions de la casa i així podré saber si realment és aquesta.

    Merci per la feina!

    ResponElimina
  2. Ja em sonava a mi que ho havia transcrit en alguna banda!! Ho he trobat de seguida. Les confrontacions de la casa dels meus avantpassats són aquestes:

    "Una casa sita en el pueblo de Tost y calle del Coll [Call] sin número, de extensión seis metros de frente y cinco de fondo. Linda por oriente con camino público que va a la Bastida, mediodía y poniente con camino que va a Hostalets y por norte con tierra de Maria Ubach, de valor setecientas cincuenta pesetas. Que pertenecía a Pedro Casanovas en virtud de expediente que prometen presentar al Registro.

    El Pere Casanovas és el sogre del Josep Piqué Oromí que deia abans, o sigui, re-rebesavi meu.

    ResponElimina
  3. Cullera Josefina...i perquè no ens el passes aquest document? veus com la passió no ve de casualitat?

    ResponElimina
  4. Quan tingui un moment l'escanejaré a la feina, que a casa no tinc escàner, i us el passaré.

    Ahir ho parlava amb la meva mare, néta d'una filla de Tost, i em diu que ella recorda haver sentit parlar més de cal Jepo i de cal Lluc, totes dos cases de Tost, que no pas de cal Planetes. També he de mirar documents que volten per cal Bell-lloc, perquè potser hi ha algun testament de la besàvia Maria Piqué o algun altre paper que en doni més pistes.

    A reveure!

    ResponElimina