divendres, 18 de juny del 2010

El fi del municipi de Tost

El 26 de desembre de 1968, els pobles de ARFA (amb la Freita, Nabiners i La Coma), TOST (amb Montant, Torà, Sauvanyà, Castellar, els Hostalets i la Bastida), LA PARRÒQUIA D'HORTÓ (amb Adrall i Gramós) i el PLA DE ST TIRS (amb St Pere i Codinet), van deixar de ser municipis independents per agrupar-se en un únic al que van dir RIBERA D'URGELLET.
Tres mesos després, el 31 de març del 69, es cel-lebrà aquesta fusió en un solemne acte, amb la presencia del ministre José Maria Martínez, al que veieu a la foto prenent jurament als representants de cada poble.
El ministre de Franco es veu que va fer una exposició llarguíssima (en castellà, és clar), que va avorrir a tothom i que va durar hores.
Després van signar aquest document que es troba avui al despatx del Toni Capdevila, alcalde actual de Ribera d'Urgellet.


Aqui veiem al Josep Colell, a qui agraïm aquestes fotografies, signant el document anterior.
Aquesta placa conmemorativa de sota, suposem que algú la va llençar al Segre quan va morir Franco, perquè no l'hem vista mai més..


L'alcalde de Tost de llavors, en Maties Pubill i Calvet, que va ser un dels propulsors d'aquesta iniciativa, va arribar a la Palanca de Noves creient que s'havia tret un pes de sobre i que les coses a Tost anirien millor d'aquesta manera...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada