dilluns, 20 de juliol del 2009

Cal Marroi

Aquest finca de Sauvanyà es troba poc abans d’arribar a aquesta població per cami antic de Sauvanyà. D’aquest cami ja n’hem parlat en alguna ocasió: s’agafa al despoblat de Tost i puja fins a Sauvanyà des de la vertent esquerra del riu, és a dir que no passa per Torà de Tost. També, obviament, s’hi pot anar per Torà, però es fa més volta.La construcció imita les de la zona: la pedra vermella característica del sól es la base de les tres construccions que la composen: vivenda, paller i cortal. L’edificació és del segle XVIII i no està actualment habitada: la família Balletbó-Pujantell la va deixar al 1967 per traslladar-se a Castellciutat en buscar una vida menys difícil i solitària que la que li oferia Cal Marroi. Fins llavors, aquesta família es va dedicar de ple a la pagesia: tenien un centenar d’ovelles, unes quantes vaques, 2 bous, conills , gallines i porcs. També conreaven per consum propi.
Els últims habitants de Cal Marroi d’esquerra a dreta: Clemen Balletbò, Climent Balletbò, Jùlia Pujantell, Josefa Pujantell Romà (de Cal Pairot), Joan Pujantell i davant els germans Josefa, Pau i Antoni Pujantell Viñoles . Foto de l’any 1964


A banda de la casa principal, la finca té tres cortals que donaven indepèndencia als habitants dels estris, els materials i el bestiar que hi convivien amb ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada