diumenge, 11 d’abril del 2010

L' orientació de les esglèsies de Tost

Avui us presentem un descobriment que no sabem si és fruit de la casualitat o és un fet exprés. A mi m'havia sobtat que l'orientació de les façanes principals de moltes de les nostres esglésies no miressin cap al poble on eren ubicades però mai no li havia donat importància fins ahir.
Vam caure en que les vuit esglésies de Tost miren cap a la Parroquial de Sant Marti de Tost, fixeu-vos-hi en el mapa. Totes elles, la majoria mil-lenàries, podrien respondre a una orientació que tindria com a objectiu el rendir homenatge, o el protegir amb l'ull espiritual de la façana, a l'església mare de St. Marti de Tost.
Sant Marti, l 'icone principal de Tost, inmutable al seu protagonisme.

Mare de Dèu de l'Esperança de Torà de Tost

St. Joan Baptista (molts li diuen també St. Marti), a Castellar de Tost
St. Germé, de Montant de Tost
L' ermita de St. Genís de Torà de Tost
L' imponent església de St. Esteve de Sauvanyà

La reformada esglesieta dels Hostalets de Tost
L' església de Santa Coloma de Montant de Tost
L' ermita de St. Fruitós de Fontelles

5 comentaris:

  1. natàlia4/11/2010

    Ostres, molt molt interessant!

    ResponElimina
  2. Si. Nosaltres també ho hem trobat interessant. Tú que en saps..creus que és fruit de la casualitat? o és com alló de la meca...gràcies pel comentari, Natàlia!

    ResponElimina
  3. natàlia4/11/2010

    No crec q res sigui fruit de la casualitat...quan els nostres avantpassats es van plantejar de construir una esglesia, de ben segur q es debien mirar i remirar bé on i com havia d'anar. Així q possiblement hagueu fet un gran descobriment!!

    ResponElimina
  4. Juan Luis4/12/2010

    Las ermitas romanicas, osea, siglos XI-XII de la misma epoca que la Tost, las construcciones estaban situadas siempre; la puerta principal, hacia Poniente, y Abssis hacia Levante. En algunas ocasiones la entrada principal, como el caso de Fontelles esta situada en un lateral.

    En el caso de iglesias de St Antoni, St. Joan, St Germe, y Santa Coloma,son de construcion mas reciente, siglos XV y XIX, por lo tanto es pura casualidad,en el tema de la orientacion.


    Saludos

    Juan Luis

    ResponElimina
  5. Anònim4/07/2017

    El comentari de Juan Luis és força encertat i el de la Natàlia també, en el fons tothom té una part de raó la majoria d'esglésies medievals tenen una orientació de la nau est-oest i la porta original a migdia. Però també es tenia en compte l'orografia i especialment si l'església es construïa en una vessant: aleshores des feia paral·lela a les corbes de nivell i adaptada a l'orografia.

    ResponElimina