dilluns, 26 de juliol del 2010

La mà del Marroi

A la finca de Cal Marroi, situada a Sauvanyà, hem trobat, seguint l'estela del Pere de Cal Fuster, una mà dreta perfectament esculpida damunt d'una pedra, que podria haber tingut funcions de dolmen, de grans dimensions. Tota la roca es troba plena de líquens, inlcuida la part on hi ha la mà esculpida. Ademés, aquesta mà està al costat d'una creu, també ratllada a la roca. Què hem de pensar? es correspon amb un ritus antic? és una senyal de localització cristiana? és simplement una fita de finca?
En aquesta fotografia veieu la petjada humana que, per facilitar-ne la visió fotogràfica, li hem ratllat amb un guix la motllura.
En aquesta fotografia es veuen les pedres que falquen a les pedres més grosses
I aqui teniu el conjunt (alguns de nosaltres pensem que dolmènic...d'altres pensen que la disposició de les pedres és fruit de la pròpia natura...) La veritat és que la fotografia no li dóna valor al tamany real: això s'ha de veure allà per a dir de cert que no és un dolmen!
La vista posterior amb l'home que assenyala, us donarà una idea del tamany de la pedra. Ademès, la part superior està plena de "cassoletes"...Bé, esperarem a veure qué hi diuen els experts.

2 comentaris:

  1. Anònim7/27/2010

    L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Anònim7/27/2010

    Sobre la mà només dir que de ritus es difícil que estracti, més aviat una marca de terme, tot i que a la foto no sàprecia prou bé, però més encara si es troba al costat d'una creu, que marquen els límits de terme. Tot i que no deixa de ser un fet curiós.
    El conjunt de pedres no es res més com deu que l'efecte de la natura, es tracta de un conglomerat amb argila, aquestes roques son sedimentàries, senyal de antics mars o llits de rius, per això la gran majoria de conglomerat tenen petits còdols, pedres rodones, que en desprenenr-se creen uns espais arrodonits que poden semblar cassoletes. L'efecte del fred i la debilitat d'aquestes roque fa que es quarterin laminades i semblin superposades.

    ResponElimina