dijous, 29 de juliol del 2010

La Torre del Moro

La Torre del Moro, o la Torre dels Moros, es troba de cami entre Torà de Tost cap a Colldarnat, abans d'arribar al trencant de Castellar de Tost. En queden poques restes, potser una quinzena de fileres de pedra disposades en forma rectangular i una paret separada, tot però, emboscat i amagat per la vegetació i els arbres.
Està situat en un sortint de la muntanya, una penya natural, que divisa perfectament els pobles de Tost (just davant en linia recta), Castellar de Tost (davant - esquerra) i La Bastida de Tost (davant - dreta).
Tot fa pensar que és part, al igual que els castells de Castellar, Torà, la Bastida i Calassanç, del sistema defensiu del Castell de Tost que controlava la vall de Tost, mitjançant diferents punts, durant el transcurs dels segles IX, X i XI.
El sistema de carreus treballats és idèntic al del Castell de Tost, datat del segle X.
La planta de la torre és totalment rectangular...però no hi queden masses restes, malhauradament.
L'interior de la torre avui guarda les pedres que segurament formaven les parets exteriors. Això impedeix veure cóm es distribuia l'espai interior.
El cami antic d'accés a la torre -avui perdut- podría ser lateralment per sota des de Torà de Tost a jutjar per un mur lateral que trobem una mica més a vall.

1 comentari:

  1. Anònim3/15/2011

    La denominació torre dels moros, fa referència a lloc de vigilància més que a castell, segurament fou una torre de vigilància que controlaba el pas cap a la vall de Tuixén pel coll d'Arnat per on hi pasava una antiga via romànica.
    Molt probablement el nom ha estat adoptat desde el moment en que els àrabs van envaïr Espanya, per tant la similitut amb els càrreus emprats per la seva construcció, no es més que casual, donat que en la zona hi abunda aquest tipus de roca.
    Una cosa que també està clara es que no existia cap conjunt defensiu, cada castell o torre era independent, si que es veritat que el castell de Tost era el centre administratiu de la vall, de fet desde el castell de Calassanç no es veu ni la Bastida ni Tost, i desde el castell de Sauvanyà tampoc es veu Tost ni la torre dels mores, per tant es més problabe pensar que èren controls dels punts d'entrada al que s'anomenava el "Pau de Tost".

    ResponElimina