dilluns, 9 d’agost del 2010

Dolmens, megàlits i tarters a Montant de Tost

No em pujaria de paquet dalt d'una trialera per un cami pedregós i malparit ni que em matessin però l'Antoni "Nosemresisteixnielgps" sembla haver nascut amb la moto-pija enganxada al cul....Així va ser com aquesta patrulla motoritzada va anar a cercar alguns elements arqueològics per encàrreg i que també anirem compartint amb vosaltres.
DOLMEN DE COLLDARNAT: Neolític entre -2500 i el -1800, lloc d'enterrament possiblement col-lectiu, dolmen. Les lloses interiors estàn caigudes, però en conserva la llosa superior caiguda d'un costat. Ja va ser excavat per l'arqueòleg Serra Vilaró al 1917 i va trobar restes de collarets, armes de sílex i bronze i alguna ceràmica.
TARTER DEL CATAPLÀ: Neolític entre -2500 i el -1800, cista, conserva una sola llosa lateral en mig d'un munt de pedres. Serra Vilaró també hi va trobar restes de bronze i elements decoratius fa més de cent anys i R. Vilardell la va tornar a examinar l'any 1979.
EL CUCUT: Neolític, mateixa época que els anteriors, tarter, conserva la cambra interior que posteriorment va ser utilitzada com a cabana.
DOLMEN DE ROCAFORADADA DEL SERRAT DEL TRUTXEU: Neolític, mateixa época que els anteriors, dolmen, possiblement lloc d'enterrament col-lectiu. També Serra Vilaró i R. Vilardell el van excavar. És una cambra pirenaica, avui tapada, on només es veuen les lloses laterals d' en peus i la llosa posterior que està trencada i a terra.


SERRAT DE LA PEDRA FOGUERA: Neolític, destruït, les coordenades ens marquen aquesta pila de pedres que veieu. Ni l'Antoni ni jo em vam quedar gaire convençuts de que efectivament fos això el que buscàvem però el paisatge està prou bé aqui a 1370 metres d'alçada...

7 comentaris:

  1. Que guai!!! Genial que encara quedin restes dels nostres origens!!Interesantísim!SALUT!

    ResponElimina
  2. Untikesk2/15/2011

    Una precisió: aquests megàlits, de tipologia relativament recent, no semblen pas neolítics (alguns sepulcres de corredor són, en efecte, del Neolític Final, és a dir, datables en el quart mil.lenni) sinó ja plenament calcolítics, amb una data d'entre el -2500 i el -1800.
    Crec que haurieu d'esborrar allò de "neolític entre 2500 i 650", afirmació que pot xocar molt als entesos en el tema.

    ResponElimina
  3. ok, ja esta està corretgit. Gràcies mil!

    ResponElimina
  4. Molt interesant, vaig viure una temporada a Torà de tost de petita i no sabia que hi hagués restes arqueològiques, m'agradaria saber on son. Molt bona feina aquest blog.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina