
dilluns, 30 de març del 2009
Sant Marti de Tost (6) - Document de Dotació de l'església

diumenge, 29 de març del 2009
1ª Trobada TOTS x TOST, 11 i 12 d'Abril (2)
A poc menys de quinze dies per a la nostra trobada, ja en sóm una setantena els que ho tenim clar que, en algún moment del cap de setmana del 11 i el 12 d’Abril, passarem per Tost. Alguns ja aneu rebent les peticions de confirmació per e-mail.
El resum de l’esdeveniment és el que segueix:
Dia 11
10 hores: Pont del riu Tost, passat el despoblat de Tost (ja veureu les indicacions)
Caminades diverses: n’hi haurà de dos nivells de dificultat. També podeu restar asseguts, pastant o mirant el paisatge : no obliguem a res.
14 hores: dinar fred (el que vosaltres porteu) a Cal Serradal.
Plantada de tendes de campanya
20 hores: Sopar a “La Llar de Foc” (Adrall-Ribera d'Urgellet). Aquest sopar té un cost de 11 Euros (sopa de galets, amanida, pollastre al forn amb patates rostides, gelat, beure, cafè i xopito). És recomanable confirmar.
Dia 12
Abans de les 10 hores: desmuntada del campament de Cal Serradal
10 hores: Caminada suau.
Repetim: és important que si voleu venir ens ho feu saber o enviant-nos un email a salvem.tost@gmail.com o trucant al Llorenç al 666-13-14-60.
IMPORTANT: El bon rotllo, les ganes de passar-ho bé, l’estricte respecte a l’entorn i a les opinions dels altres i la absoluta precaució quan pujeu amb qualsevol vehicle per la carretera de Tost (és estreta, hi ha trams en mal estat i pot venir qualsevol altre vehicle de cara i no el veurem). Als fumadors us pregarem que us guardeu les burilles a la butxaca.
dimarts, 24 de març del 2009
El Patrimoni Arqueològic de Tost (1)
. El Cucut
. El Dolmen de Colldarnat
. La Cabana del moro dels bedolls
. El Serrat de l’Ase
. La Roca foradada del serrat del trutxeu
. El Serrat de la Pedra de la Foguera
. El Tarter del cap del bosc
. El Tarter del Cataplà
. El Tarter del Clot de les Basses
. El Tarter de Passiró
. El Tarter del Serrat
. El Tarter del Serrat de Vent
. El Tarter del tossal del Jovell
Si voleu més informació: "Inventari dels Megàlits de l'Alt Urgell" de J. Serra i Vilaró
Sant Genís


diumenge, 22 de març del 2009
Ja ens hem manifestat - per Tost - a Barcelona



I aqui tenim al Joan Vázquez d'Ipcena, que amb aquest convenciment, noi, no pot perdre... no s'enten massa bé el que diu, però basicament, que hi ha 440 conflictes a Catalunya entre Medi Ambient i la població i la natura, pendents de resoldre, i vaja, que ho tenim clar....
divendres, 20 de març del 2009
Tots cap a Barcelona Diumenge!
Salvem Tost es manifestarà contra les ampliacions a les canteres i els abocadors existents, contra la guixera i un abocador en projecte i - sobretot - contra l'aeroport.
Apunteu-vos hi! Ens trobem a Plaça Catalunya a les 11 hores el proper diumenge. Quan més serem, més riurem! Mireu que la cosa no serà qualsevol cosa...
http://22marc2009.blogspot.com/
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/ecologistas/acreditan/mapa/200/conflictos/ambientales/Cataluna/elpepusoc/20090320elpepusoc_8/Tes
Ilde: no me faltes! ya conoces mi teléfono...
Sant Marti de Tost (5) - Les reliquies de Tost

dijous, 19 de març del 2009
El Castell de Tost - St. Jaume del Castell de Tost


De l’any 1379 existeix un document que cita que, dels 71 habitants del poble de Tost, cap ja no hi vivia en el Castell.
La casa anomenada “La Rectoria”, que encara estava en peu al 1975, formava part de les dependències d’aquest castell, però del petit castell original encara se’n troben part de les pedres i alguna paret amb arcs, contraforts i desaïgues.
Sabem que aquest castell va tenir una petita esglèsia - Sant Jaume del Castell de Tost – perquè aquesta figura al testaments d’Arnau Mir (1071) i Arsenda (1068) en les que es menciona un alou per a la il-luminació i el culte de l’esglèsia.
dimarts, 17 de març del 2009
120'000 Euros per rehabilitar Sant Marti de Tost
Marc: si senyor, això són bones notícies! Mireu les publicacions en premsa:
http://www.elperiodicdandorra.com/default.asp?idpublicacio_PK=16&idioma=CAS&idnoticia_PK=595761&idseccio_PK=263&h=
http://www.avui.cat/article/barcelona/56233/esglesies/sant/marti/tost/santa/maria/dorganya/lalt/urgell/rebran/aportacions/l/cultural.html
http://www.radioseu.cat/notÃcies/Cultura/Sant+MartÃ+de+Tost+i+Santa+Maria+d
dilluns, 16 de març del 2009
Ja tenim primavera a Tost

diumenge, 15 de març del 2009
Sant Marti de Tost (4) - El darrer ofici




diumenge, 8 de març del 2009
1ª Trobada TOTS x TOST, 11 i 12 d'Abril

LLOC: S’hi arriba per la C-14 i el trencant es troba entre la Seu d’Urgell i Organyà, o més concretament, entre Coll de Nargó i els Hostalets de Tost. Aquest trencant es troba a la dreta si pujem cap a la Seu o a l’esquerra si baixem cap a Organyà. Hi diu: “Castellar de Tost-Torà de Tost”. Haurem marcat el punt amb el logotip de la trobada i a, partir d’allà estarà indicat.
Dia 11 d’Abril a les 10 hores:
Deixarem els vehicles en uns prats especialment preparats per això i farem, tots junts, una caminada-visita fàcil que hem de decidir encara. Després pujarem a dinar a Cal Serradal on disfrutarem d’un dia fantàstic, si no plou. No podem fer foc. Per això cadascú es portarà la seva carmanyola amb allò que vulgui menjar i s’ocuparà de les seves pròpies deixalles després.
Els que es vulguin quedar a dormir aquella nit, tindràn la tarda per plantar-se la tenda de campanya i instal-lar-se: lloc n’hi haurà per tothom.
A la tarda-nit anirem a fer un sopar senzill i barat a un restaurant de Ribera d’Urgellet. És important que confirmeu qui assistirà a aquest sopar. Després de sopar, els que facin nit a Cal Serradal, tornaràn a dormir allà.
Dia 12 d’Abril a les 10 hores:
Tornarem a fer una altra excursió a peu per Tost, dinarem alguna cosa freda, plegarem tot i tornarem cadascú a casa seva.
És important que sapigueu que aquesta trobada és de bon rotllo, que no volem molestar a ningú i que mirarem de no fer malbé res. Els que pugin a dormir a Cal Serradal que sàpiguen que tenim aigua, però en quantitat limitada i que recomanem que porteu, a part de la tenda, l’aïllant, el sac de dormir, una manta pels fredolics i qualsevol artilugi per fer llum de forma autònoma (llanterna o llum-gas..), una cantimplora, i si en teniu, taula i cadira de càmping. A cal Serradal només hi trobarem muntanya i ganes de passar-ho bé.
Necessitem confirmació, si us plau, a salvem.tost@gmail.com: és important que confirmeu, sobretot si penseu sopar el dia 11. Farem samarretes de record, que us vendrem “a cost”, si la voleu.
divendres, 6 de març del 2009
Sant Marti de Tost (3) - Les campanes de l'esglèsia
De la segona campana que se suposa que hi havia, no en sabem res. No és veritat que estigui al Museu episcopal de Vic, o així ens ho han dit allà.
Sant Martí de Tost (2) - Origens


Cap al 1750 aquesta esglèsia deuria ser ampliada, més o menys a cóm és avui, destruïnt l'original temple romànic del que avui només es conserven algunes parts com portes i finestres. Diu la llegenda que al Montsec de Tost no hi ha bosc perquè per refer la Parroquial, van tallar gairebé tots els arbres i se'ls van vendre.
El patró de Tost és obviament Sant Martí i la festa major es celebra el 11 de Novembre (festa d'hivern). A l'estiu, celebrem la secundària, per Sant Ponç, cada 11 de Maig. Diuen que dins aquest temple hi havia una imatge de Sant Ponç que el poble del Pla de Sant Tirs volia per la seva parròquia. La gent de Tost explicava que, cada cop que es volien emportar la imatge succedia alguna cosa que la feia tornar cap a Tost.
dijous, 5 de març del 2009
Sant Marti de Tost (1) - El famós baldaquí


Un baldaquí era un element romànic que intentava accentuar la importància de l' Eucaristia, o del representant d'aquest acte, dins l'esglèsia. Direm que era una espècie de cobertura de l'altar que intentava magnificar aquest fet. S'en feien de diversos tipus: de roba, folrats en or o plata, amb marbre, fusta...En el cas de les esglèsies més humilds (com és la de Tost), es tractava d'un plafó de fusta pintat al tremp, col-locat damunt l'altar i aguantat sobre una biga travessera i dues de laterals. Sovint, es rivetejava amb una cresteria, també pintada al tremp.
Aquest baldaqui creiem que deuria lluir a l'antiga esglèsia de Tost, fins que aquesta va ser ampliada (cap al 1750?) i llavors deuria ser arreconat en algún lloc fins que l'Oleguer Junyent, se'l va emportar, cedint-lo en algún moment al col-leccionista, Lluis Plandiura. Aquest últim el va vendre al Museu Nacional de Catalunya al 1932. És possible que en aquell moment, el Museu Episcopal de Vic, s'acopiés també les bigues, la cresteria i altes reliquies com la "vera creu de Tost" i la roba bizantina que la envoltava.
L'il-lustració de l'instal-lació que publiquem la va dibuixar Jordi Ballonga, en motiu de l'exposició "El Cel Pintat" del MEV. El catàleg d'aquesta exposició és un document recomanat pels amants de l'art romànic i l'hem trobat a la venda al MEV: una obra molt interessant!