dijous, 19 de març del 2009

El Castell de Tost - St. Jaume del Castell de Tost

El Castell de Tost era una fortalesa situada dalt de la roca més alta del poble de Tost, de cara al torrent del riu Tost. Molts hem cregut sempre que el van construir els pares d’Arnau Mir de Tost, Mir i Sança, però sembla que hi ha un document anterior que demostra que al s. IX el clergue Bunó el va vendre al prevere Sentefred, per tant, en algún moment passaria a mans de Mir qui va acabar deixant-lo en herència al seu hereu Arnau Mir al 1012. En qualsevol cas, és ben segur que aquest castell és anterior al l’any 815. Cap al 1100, el castell de Tost va ser heretat per Arnau i Pere Ramón de Pallars Jussà (nets d’Arnau Mir) i cap al 1130 va ser empenyorat al Bisbe Bernat i als canonges de la Seu, per 400 morabatins d’or.

De l’any 1379 existeix un document que cita que, dels 71 habitants del poble de Tost, cap ja no hi vivia en el Castell.

La casa anomenada “La Rectoria”, que encara estava en peu al 1975, formava part de les dependències d’aquest castell, però del petit castell original encara se’n troben part de les pedres i alguna paret amb arcs, contraforts i desaïgues.

Sabem que aquest castell va tenir una petita esglèsia - Sant Jaume del Castell de Tost – perquè aquesta figura al testaments d’Arnau Mir (1071) i Arsenda (1068) en les que es menciona un alou per a la il-luminació i el culte de l’esglèsia.

1 comentari:

  1. Anònim3/19/2009

    ...del segon grup de fotos, la darrera foto, que és exactament??....

    ResponElimina