divendres, 6 de març del 2009

Sant Martí de Tost (2) - Origens

Fotografia de A. Moras, 1983, vista posterior

L'Arnau Mir de Tost va ser un cavaller que es va fer célebre per les seves gestes i la seva persistència contra els sarraïns donant renom a Tost i a tota la seva vall. Nascut al Castell de Tost cap a l'any 1000 i fill de Mir i Sança, es casà amb Arsenda i s'hi va estar, abans de dedicar-se per complet a la reconquesta, fins l'any 1047. El castell on va viure, que va construir el seu pare, es situava dalt de la roca davant l'esglèsia de Tost, pràcticament al precipici. Veieu més informació a http://castelldellorda.blog.com/3255122/. Va ser el cavaller Arnau qui va fer construir la primera esglèsia a Tost i se la va fer consagrar l'any 1030 pel bisbe Eribau d'Urgell i fins i tot l'abat Oliba de Ripoll li va enviar unes relíquies per la lipsanoteca, de les que parlarem més endavant.

Cap al 1750 aquesta esglèsia deuria ser ampliada, més o menys a cóm és avui, destruïnt l'original temple romànic del que avui només es conserven algunes parts com portes i finestres. Diu la llegenda que al Montsec de Tost no hi ha bosc perquè per refer la Parroquial, van tallar gairebé tots els arbres i se'ls van vendre.

El patró de Tost és obviament Sant Martí i la festa major es celebra el 11 de Novembre (festa d'hivern). A l'estiu, celebrem la secundària, per Sant Ponç, cada 11 de Maig. Diuen que dins aquest temple hi havia una imatge de Sant Ponç que el poble del Pla de Sant Tirs volia per la seva parròquia. La gent de Tost explicava que, cada cop que es volien emportar la imatge succedia alguna cosa que la feia tornar cap a Tost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada