dijous, 7 de maig del 2009

La Contribució de Tost al 1872

Per esbrinar els comptes registrats en aquesta “Llibreta del 4rt trimestre de la Contribució de 1872”, ens ha tocat investigar una mica.

Sembla ser que la PESSETA, va nàixer al 1868 quan Isabel II era a l’exil-li i el Govern Provisional liderat pel Francisco Serrano va sentir la necessitat de crear una unitat monetària que solventés l’embolic de les diversos valors de les monedes que llavors circulaven (l’escut i el real amb les seves diferentes fraccions).

Sembla clar que la gent de Tost al 1872 deuria conservar diners de versions anteriors cosa que deduim dels valor que estàn utilitzant. En aquell moment una pesseta era equivalent a 4 reals ó a 400 mil-lèssimes d’escut. Això ens fa pensar que la Contribució del 1872 va ser pagada en pessetes (primera columna), quarts de real (segona columna) i mitjos escuts (tercera columna). En els textes de les últimes pàgines fan referència a « centaus » i entenem que aquests són ja fraccions de la nova pesseta.

Dit això, no podem dir que Tost fos un municipi especialment ric. Si els comptes no ens fallen, al 1872 pagaren 935 pessetes/trimestre aproximadament (uns 22.4 Eur/any) que més o menys tocaven per càpita a 0.06 Eur per persona (si pensem en 350 persones)....no està malament.






8 comentaris:

  1. J.Casamajor.5/08/2009

    Bona feina, exel·lent tasca, endavant.

    ResponElimina
  2. Moltes Gràcies Jordi. La teva opinió sempre és benvinguda

    ResponElimina
  3. Estic d'acord amb el Jordi: esteu fent una feina molt interessant. Les llibretes amb noms de l'altre dia també em van agradar molt.

    ResponElimina
  4. El meu avi matern va néixer a Tost el 1905 i va emigrar a Manresa als anys 30, era fill de Valentí Salvadó Aaró i Joaquima Perramón Salvadó. Va morir amb 39 anys d'una àngina de pit. Sé que tenia germans però no els conec. He mirat el cens electoral que heu publicat però al 32 ja no surt ningú amb aquests cognoms. Fa poc vaig anar a Tost i em fa pena que estigui tot tan abandonat. Molta sort.

    ResponElimina
  5. Bover, intentarem estirar el fil a veure si trobem algun fill dels germans del teu avi. Algú de casa teva recorda el nom de la casa de Tost on va nàixer el teu avi? Això m'ajudaria molt..

    ResponElimina
  6. Bover, només comentar-te que a Cal Peirot de Sauvanyà vivia Joan Salvadó casat amb Josefa Pujantell Romà (nascuda el 1904), no sé el segon cognom, està enterrat al cemintiri de Sauvanyà.

    ResponElimina
  7. Suposem que fós en Joan Salvadó Perramón, de moment (ja ho comprobarem). Bover: no ens has dit el nom de pil.la del teu avi..Cle: ets una crac!

    ResponElimina
  8. El meu avi es deia Matias Salvadó Perramon, el nom de la casa no la sé...

    ResponElimina