dilluns, 30 de novembre del 2009

Les dots de Tost

Una de les rareses del passat, que avui afortunadament ja s'ha perdut, era l'obligació de la familia de la núvia de pagar una dot a la família del nuvi, quan aquests dos es casaven. A Tost, això també era un costum que sovint havia portat enrenou a les families perquè precisament aquesta terra no en tenia masses de recursos. La dot es preferia amb diners, però si no n'hi havien, doncs s'acceptaven diversos estris domèstics que la núvia aportava a la nova llar que es creava en matrimoni. Veiem uns exemples:
En aquest paperet, l'Ignasi Pubill Arnau (Cal Taberner de Tost) acaba de rebre la dot que el Pere Calvet Ribó i l'Elvira Fiter (Cal Puy de la Bastida de Tost) paguen (en tres cops) per a la seva filla Maria l'any 1910.
En aquesta relació veiem els estris que entreguen Josep Bernadó i Magdalena Masové (no en sabem la casa) a Martí Pons de Cal Sastre Gros de Tost pel casament de la seva filla Maria, l'any 1909.
I també aqui en Pere Calvet de Cal Puy de la Bastida de Tost entrega una quantitat a Joan Escales de Cal Esquirol del Pujal d'Organyà per que s'emportin la seva filla Antònia, l'any 1905.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada