divendres, 29 de gener del 2010

Cal Porta


La Roser Bossa va néixer a un rebost que Cal Grau de Castellar de Tost tenia davant la seva casa al 1931. No va néixer a Cal Porta perquè la bisabuela Maria Serdà no es duia bé amb la seva jove, l' Antònia Bullich, casada amb en Joan Torà de cal Porta, i aquest últim va decidir deixar la casa fins que la vella cascarràbies els deixés la casa lliure...

A la foto els oncles de la besàvia de la Roser (1820) - Mireu la barretina d'ell i les mans d'ella...
Cal Porta era la segona casa que es trobava al entrar a Castellar de Tost pel cami antic. És petita, de dues plantes i avui s'utilitza com a paller, corral i magatzem d'estris de camp. Els darrers habitants d'aquesta casa eren les tres generacions precedents a la Roser Bossa. Tenien 3 ó 4 vaques, porcs, gallines i conills. Els pollastres els anaven a vendre a la Seu. També munyien i per baixar la llet als Hostalets de Tost, es turnaven amb Ca l'Altimir, Cal Grau i Cal Po per transportar la de tots una semana cadascún. També conreaven blat que potaven a Organyà on el bescanviaven per pà (1 jornal de terra = 1 sac de blat = 20 pans). També tenien un petit hort i alguna vinya. La Roser Bossa encara recorda com al 1940 es va construir l'estudi de Castellar, perquè abans de que estigués fet, ella havia d'anar a estudi als Hostalets ó a Tost (segons el mestre).
Roser Bossa i Josep Torà (besavis de la Roser) al 1865
Antònia Bullich i la seva filleta Juanita Torà al 1890
En Josep Sala (el marit de la Roser) a Organyà al 1937 quan tenia 5 anys

5 comentaris:

  1. Anònim1/30/2010

    Aquest nen es el que domina ara els 24?

    ResponElimina
  2. Anònim1/30/2010

    No. El dels 24 crec que es diu Salvador Sala...no?

    ResponElimina
  3. Anònim1/30/2010

    Les fotos més velles no es poden correspondre als anys que hi poseu.

    ResponElimina
  4. Anònim2/18/2010

    La Juanita Torà, la meva àvia, va néixer al 1909. Així doncs (a la 4a foto) o no és ella o l'any no es correpon.

    ResponElimina
  5. Estimat anònim o anònima: les persones i les dades que publiquem no ens les hem inventat nosaltres. Ens les va donar la Roser de Cal Porta. Si ets un/a familiar d'ella et sugereixo que en parlis, us poseu d'acord amb el nom o bé amb l'any i ens ho facis saber, que ho corretgirem. Seria més fàcil la comunicació si la fessis amb un email a salvem.tost@gmail.com. Gràcies per corretgir-nos: aquest bloc el fem entre tots.

    ResponElimina