dilluns, 23 d’agost del 2010

Els camins perduts

Ja fa potser més de cinquanta anys que es va acabar d' asfaltar la carretera C14, concretament en el tram Ponts-St Pere Codinet que es va fer aprofitant la construcció de l'embassament d´Oliana. En aquells temps, tots els camins que ens ha marcat el Juan Luis eren oberts: la gent transitava - majoritàriament a peu o en ruc- pels camins que unien els pobles i les cases de la vall de Tost i també pels camins que portaven a pobles veïns com Banyeres, Sorribes, La Barceloneta, St Julià de Garrics o Sisquer. L'accés a aquests darrers pobles des de Tost passa i passava, en alguns casos, per pujar i baixar del Puig de Serreïnes o gairebé.
Sisquer

La relació que unia aquests pobles amb els de la vall de Tost era estreta. A la gent de les cases de la part més oriental de Tost, els hi era més senzill interaccionar amb pobles i cases de la vall de Lavansa que amb els pobles més occidentals de la vall o amb la gent d'Organyà o La Seu d'Urgell.
Però les comunicacions ho poden tot. I així va ser com les carreteres van agafar força, la gent va deixar de transitar i els caminets rurals es van anar pendent. Tant és així que fins ara, era molt difícil anar-hi normalment, sense donar el tomb per l'altra banda.

Pont romànic del riu Bona

Aquest Agost, la nostra incansable familia de Torà, els del Campo, van poder establir contacte amb aquests pobles anomenats, fent la ruta a peu des de Torà i obrint i marcant (dues ratlles: vermell i blanc) part dels camins. Alguns dels que hi van parlar, encara recorden que els seus parents provenien de Cal Felip, de Cal Roqueta....Després d'això, van decidir col-locar la senyalització que veieu a dalt a la sortida de Torà de Tost, perquè tots els caminants que vulguin fer la ruta puguin disfrutar-la sense perdre's. A veure si no els tornem a deixar emboscar aquests camins...
Ermita de St Julià

2 comentaris:

  1. Anònim8/24/2010

    Akst pal sols marca els pobles que estan fora de Tost. ptser pdrieu colocar cartellets k markessn Subanya, Fntells, Tost...etc kedaria + complet!

    ResponElimina
  2. Bona feina! Cal anar recuperant els antics camins que són l'únic fil conductor per poder entendre el nostre entorn.

    ResponElimina