dimarts, 4 de gener del 2011

L' Església de St Joan Baptista de Castellar de Tost

De romànica res. I amb orígens romànics, doncs sembla que tampoc. Aquesta església, segons consta al document sota, es va començar a construir el 1875 arrel d'un acord escrit de col.laboració entre els habitants del poble de Castellar entre els quals hi ha representants de la majoria de les cases de llavors (cals Grau, Altimir, Tinet, Porta, Po, Xico, Joan..), i el resultat és aquest que veieu, una sola nau i un estil molt comú a la vall de Tost.
L' interior i ambientació evoca la parroquial de St. Marti. De fet, custòdia la majoria d' imatges que tenia aquesta altra i conté una rèplica del seu baldaqui.
Algú a Castellar segueix empecinat-da (eh Mercè?) en que l'església és sota d'advocació de St. Marti. Fals. Aquesta església està patronada per St. Joan Baptista, segons figura al Bisbat.
El seu estat de conservació, ja el veieu, és impecable. Els icones de les tradicions, es cregui en Déu o no, mereixen ser conservats encara que sigui per tenir un respecte als ancestres que els van desitjar construir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada