diumenge, 1 de febrer del 2009

La Palanca de Noves

La Palanca de Noves està situada a la dreta de la C-14 a un escàs km dels Hostalets de Tost cap a la Seu d'Urgell. Comercialment se la coneixia com a Cal Maties. En Maties Pubill i Calvet i la seva entranyable esposa la Josefa Llach i Viladrich, també coneguda com la Pepeta hi van viure prop de 60 anys. L' Antonio Pubill Arnau va comprar l'antiga casa de Cal Carmo i la va arrendar al seu germà Ignasi en marxar, amb tota la família, cap a l'Argentina (1920 ). L'Ignasi, que vivia a Tost, va anar a viure a la Palanca amb el seu fill Maties i més tard va tenir al Tonet (el tio de Manresa) i a la Carmeta (la tia de Castellar). Poc després, en tornar l'Antonio li va vendre la finca que va acabar heretant el seu primogènit, en Maties.
En Maties va tenir cinc fills: l'Ignasi, El Josep (en Pepito), l'Àngel, la Maria i la Montse. En Pepito es va casar l'any 1966, amb la Montse Pociello i van continuar a la Palanca fins fa un any i mig.
La Palanca era una casa que centralitzava les comunicacions i els queviures de tots els pobles de l'antic Tost. Tant l'Ignasi, com en Maties, com el Pepito van ser els carters de tots els pobles i pujaven les cartes a peu..! Cap al 1960, també tenien la centraleta telefònica que distribuïa les trucades a la zona. El Maties va ser l'últim alcalde de Tost, activitat que va deixar quan al 1968, es va crear Ribera d'Urgellet i l'administració se'n va anar cap al Pla de Sant Tirs.
La Palanca de Noves tampoc ha tingut sort amb la localització de les canteres de la zona. Si veieu la foto anterior a aquesta, trobareu la vista de la casa abans de canviar el curs de l'antiga carretera. Al fons, es divisa La Borda (on va néixer la Pepeta) i la Transa, a Sant Pere i Codinet. A la foto posterior ja es veu l'extractora passat el riu, que avui encara hi és.