dilluns, 16 d’agost del 2010

Els masos de la Bastida: Cal Puy

Cal Puy, una de les cases que conformaven el que s'anomenava "Els Masos de la Bastida de Tost" juntament amb Cal Cunilleres, Cal Culties, Cal Vila, Cal Ponet i la Barraca del Serradal és avui propietat -creiem-de Franscec Pascuet, que ha començat a arreglar-la (per sort).
La casa va quedar deshabitada al 1942 quan els últims vells que la moraven (el Pere Calvet i la Rosa Fité) no van poder continuar la seva vida en un lloc tant desolat (quasi tots els fills havien emigrat a l'Argentina) i van haver-se de traslladar a Cal Maties, als Hostalets de Tost, on vivia la seva filla Maria, que ja feia molts anys que s'havia casat amb l'Ignasi Pubill de Cal Taberner de Tost.
L'estiu de 1954, un dels fills de Cal Puy emigrats a l'Argentina, en Pere Calvet Fité, va tornar a Tost per asistir a les noces dels seus nebots, el Tonet i la Carmeta de Cal Maties, que es casaven respectivament amb la Montserrat i el Salvador de Cal Grau. Ho va fer acompanyat de la seva esposa, la Maria Ponsà. El Pere és l'home que sembla que va vestit en pijama: es veu que era moda a l'Argentina. Al voltant d'ell hi veiem a la seva dona (a terra), el Salvador Guitart de Cal Grau, la futura esposa d'aquest, la Carmeta de Cal Maties, el Maties i els seus pares (darrere) i seus els fills petits al voltant.
La Maria Ponsà i el Pere Calvet, van provocar una excurssió festiva a Cal Puy de tota la familia en ple. El Juanito i el Nasiet van caçar cinc conills que van ser cuinats en arròs, en els prats de Cal Puy.
Fins i tot la Pepeta, la dona del Maties, hi va assistir. I encara que no ho sembli per les cares que alguns posen, s'ho van passar molt bé.
El Pere va poder tornar a veure vi en porró (que suposo que a l'Argentina no ho feia) i el Salvador i el Maties el van acompayar amb la garrafa i la bota.


És curiós però tot això ens ho ha explicat la Montserrat Guitart que no hi era aquell dia: ella s' havia escapat amb el Tonet a ballar a la Festa Major de Manresa...

2 comentaris:

  1. Anònim9/05/2010

    Teniu dades de la Rosa Fite?
    Pel que se, el cognom Fite ve de Cal Roses de La Freita.
    El meu besavi patern, Bartomeu Fite n'era fill del Roses i es va casar a Cal Bernat de Montferrer.
    Ben segur que hi havia lligam familiar.

    ResponElimina
  2. Rosa Fité Casanova, pubilla de Cal Puy de la Bastida, filla de Marti Fité (un dels 24), germana d'Antònia Fité (aquesta darrera casada amb Marti Betriu de cal Serradal). La Rosa es va casar amb Pere Calvet Ribó de Lavansa (el vell Puy) i van tenir set fills, la majoria dels quals van emigrar cap a l'Argentina, excepte la Maria Calvet Fité que es va casar amb Ignasi Pubill Arnau de cal Taberner de Tost. No sabem si es això el que cercaveu o us cal més. Tot està documentat. Seria més senzill si ens escriguessiu de forma privada. És fàcil que Bartomeu Fité fos germà del Marti Fité però això no ho sabem segur. Apa!

    ResponElimina